Kader Abdolah over zijn vlucht

Een week geleden gaf Kader Abdolah bij Waanders in de Broeren te Zwolle een lezing over zijn lotgevallen. Op zeer verhalende wijze vertelde hij over zijn leven in Iran, zijn dromen, zijn tocht naar Nederland en hoe hij tenslotte in het kleine Zalk terechtkwam. Kader Abdolah groeide op in een welgesteld gezin. Als kind droomde hij ervan een beroemd Perzisch schrijver te worden. Op zijn vlucht uit zijn geboorteland heeft hij de Perzische cultuur en waarden waarmee hij opgroeide achter zich moeten laten.

In Nederland kon hij aanvankelijk geen vrede vinden met zijn bestemming. Keer op keer probeerde hij de Verenigde Staten binnen te komen, zonder daarin te slagen. ‘Mensen op de vlucht weten waarom zij vluchten, maar niet in wat voor chaos zij belanden.’ In Zalk kwam hij tot het besef dat hij het lot zelf in handen moest nemen. Hij begon een boek te schrijven in het Nederlands, terwijl hij de taal nauwelijks machtig was. Hulpvaardige buren schoten hem te hulp.  Drie jaar later kwam zijn eerste boek uit.

Sprekend over de actuele vluchtelingencrisis: ‘Als vluchteling zit er niets anders op dan mee te doen aan de nieuwe samenleving’. En voor de mensen hier: ‘Uit je mening, zeg gerust dat je bang bent. Ook als je hier geen vluchtelingen wilt hebben, spreek je uit maar zonder haat’.

Kor Pollema.  

  

Subsidiewijzer Leefbaarheid
Subsidiemogelijkheden 

 

 

Breedband Kennisdossier 
Het gonst in Overijssel, er gaat glasvezel in de grond

Ommetjes in Overijssel 
Wandelen rondom dorpen en buurtschappen

ROCOV 
Regionaal Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer

Herbestemming
Mogelijkheden voor behoud van de dorpskerk

Vrienden van de OVKK